Brintdrevet drone holder tre gange længere

En ny avanceret drone udviklet af det estiske teknologiselskab SKYCORP er i stand til at blive i luften op til tre gange længere end en almindelig drone. Den garanterer desuden en drastisk reduceret nedetid, da genoptankning kun tager et par minutter. Årsagen? Denne næste generations drone drives af den mest avancerede brintbrændselscelleteknologi i verden.

Sidste år lancerede estiske SKYCORP Europas første brintdrevne drone. Den avancerede, futuristiske og intelligente drone, kaldet e-Drone Zero, er primært udviklet til applikationer inden for inspektion og overblik, eftersøgning og redning samt overvågning og sikkerhed. I stedet for at strømforsyne den ved hjælp af traditionelle litium-ion-polymer (LiPO)-batterier valgte SKYCORP at anvende brintbrændselsceller, hvorved dronens flyvetid kunne forlænges mere end tre gange.

SKYCORP’s administrerende direktør, Marek Alliksoo, fortæller, at den længere oppetid vil kunne gøre en enorm forskel for den type applikationer, dronen er udviklet til.

”I de mest udfordrende miljøer kan behovet for genoptankning udfordre effektiviteten enormt, da der ikke altid er adgang til et passende sted til landing og skift af batterier, eller flyvetiden muligvis ikke er tilstrækkelig til at nå målet til at begynde med,” forklarer han. ”Brintteknologien spiller en afgørende rolle for, at vi kan overvinde denne begrænsning.”

Brint er rent og CO2-frit

Tidligere var den eneste måde at forlænge flytiden på brug af små forbrændingsmotorer. Disse kræver dog hyppig vedligeholdelse og forårsager desuden vibrationer, støj og udledning. Brint udleder på den anden side intet bortset fra vanddamp, hvilket gør det til en ren, CO2-fri brændstofkilde.

“Brintbrændselsceller forbrænder ikke brint. I stedet udnytter de en kemisk reaktion mellem brint og ilt til at producere elektricitet og vand,” siger Alliksoo og understreger, at en anden fordel er, at brint kan opbevares i adskillige former og ikke nedbrydes eller mister strøm med tiden i modsætning til almindelige LiPO-batterier.

En stor ulempe forbundet med brint er, at det kan være svært at håndtere, især i betragtning af, at det typisk leveres i kæmpestore containere på 65 kg. SKYCORP ønskede en mere bekvem løsning, og den så i sidste ende dagens lys i form af en specialtilpasset cylinder fra Linde.

Skræddersyet løsning fra Linde

”I modsætning til andre potentielle leverandører, der alene kunne tilbyde eksisterende lagerprodukter, leverede Linde en unik løsning kun til os,” siger Alliksoo.

I begyndelsen af dette år blev SKYCORP den første virksomhed i Estland, der begyndte at modtage leverancer af brintgas i en GENIE-cylinder. Udover at veje mindre og være nemmere at håndtere genopfylder GENIE dronens indbyggede cylinder ved 300 bar i stedet for standard 200 bar, hvilket sikrer et mindre tryktab i forbindelse med genoptankning.

”Tre liter brint påfyldt ved 300 bar giver os op til to timers flyvetid,” siger Alliksoo. ”Genopfyldning ved 200 bar ville resultere i omtrent to tredjedele af flyvetiden til mere eller mindre den samme pris.

En lys fremtid for brint

Det ser ud til, at SKYCORP ikke er den eneste aktør, der ser på brint som en fremtidig brændstofkilde.

”Det amerikanske militær meddelte for nylig, at man vil undersøge mulighederne for at bruge brintteknologi på områder, der spænder fra infanteri til tanks. Som verdens største institutionelle forbruger af olie kunne det medføre et enormt positivt bidrag til miljøet ved at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer,” siger Alliksoo og tilføjer, at han spår en lys fremtid for brint som brændstofkilde.

”I betragtning af EU’s mål om at være CO2-neutral i 2050 kunne man påstå, at dette ganske enkelt vil være umuligt uden at tilføje brint til køreplanen,” siger han.

På nuværende tidspunkt bruges brintbrændselscelleteknologien allerede til alt fra cykler, køretøjer og tog til både og selv Cessna-fly.

”Fremadrettet tror jeg, at vi kan forvente at se en utrolig øget bevidsthed omkring brintteknologien, kombineret med reducerede omkostninger, forbedret infrastruktur og øget tilgængelighed,” fortsætter Alliksoo. ”Jeg tror, at der vil komme et tidspunkt i en ikke alt for fjern fremtid, hvor vi kan bestille den via en mobilapp og få den leveret til døren, så vi kan starte vores drone, cykel eller scooter.”

Om SKYCORP

SKYCORP blev grundlagt i Estland i 2017, da de tre grundlæggere så et tomrum på markedet for intelligente droner med lang udholdenhed, som de besluttede sig for selv at udfylde. To år senere, i 2019, sælger virksomheden nu sine avancerede, brintdrevne droner til en række kunder over hele verden.

http://www.sky-corp.eu/