Atmosfæriske gasser er de gasser der normalt findes i luften omkring os. De omfatter:
Af disse gasser fremstilles industriel argon, oxygen og nitrogen, primært ved separering af luft i de bestanddele den består af. Dette foregår normalt ved at man sænker luftens temperatur indtil hver komponent kondenserer til væske (sker ved forskellige minustemperaturer) og kan fyldes på tanke.
Kuldioxid produceres som biprodukt ved flere kemiske bearbejdningsprocesser.
Helium forekommer naturligt i Jordens skorpe, hvor det er fanget i ikke-porøse klippelommer, på omtrent samme måde som man finder olie. Disse 'heliumkilder' findes kun i visse dele af verden som har den rigtige type geologi, hvilket gør helium til en sjælden og kostbar gas.
Hver af disse gasser har sine egne unikke egenskaber, men sammen udgør de en blanding som opretholder livet på planeten og har bevaret sine komponenter, omend ikke deres blandingsforhold, i mange millioner år.
Flertallet af de atmosfæriske gasser er klassificeret som ikke-reaktive eller inerte, og det er kun den oxiderende gas, oxygen, der uden videre reagerer med andre stoffer. De atmosfæriske gassers egenskaber udnyttes i industrielle processer.