Fødevareproducenter er altid på udkig efter måder at forlænge produktlevetiden på. De ønsker at opnå dette uden at ændre levnedsmidlernes fysiske eller kemiske egenskaber og uden at tilføje nogen unaturlige ingredienser. Pakning i beskyttende atmosfære (MAP) er den ideelle løsning. Denne naturlige metodes popularitet vokser hurtigt i hele verden. Den kan også komplettere alternative konserveringsmetoder.
Vi har udviklet et program af anvendelsesspecifikke pakningsløsninger under vores varemærke MAPAX®. Som synergieffekt af vores omfattende viden om fødevarevidenskab, gasblandinger og pakning forlænger MAPAX levetiden – på den naturlige måde.
Med MAPAX kan du:
- Forøge dit salg ved at tilfredsstille den stigende efterspørgsel på ferske og naturligt konserverede produkter
- Forlænge levetiden uden brug af kemikalier eller frysning
- Forlænge levetiden i distributionskæden med dage eller endda uger
- Bevare smag, tekstur og udseende
- Forbedre effektiviteten i produktion og distribution ved at reducere omkostningerne
Succes gennem partnerskab
Vi arbejder nært sammen med forskningsinstitutter med speciale i levnedsmidler i mange lande, f.eks. SIK (Sverige), VTT (Finland) og Campden (UK), DTU (Danmark), Højmark Laboratoriet (Damark) og har mange kunder inden for bearbejdning af levnedsmidler verden over. For at danne den bedste atmosfære for hver enkelt anvendelse arbejder vi også nært sammen med leverandører af pakkematerialer og -maskiner. Flere forskellige faktorer påvirker pakkeatmosfæren: levnedsmidlet og dets egenskaber, mikrobiologisk aktivitet, krav til hygiejne, forsinkelsen før pakningen og temperaturen. Emballagematerialets permeabilitet og andre egenskaber, den frie gasvolumen i pakken og det resterende oxygenniveau er også vigtige faktorer.
Ved f.eks. produkter med et lavt fedtindhold og et højt fugtighedsindhold hæmmer MAP opformeringen af mikroorganismer. Ved produkter med et højt fedtindhold og lav vandaktivitet er beskyttelse mod oxidering det primære mål.
Teknologien
MAPAX-gasblandinger består almindeligvis af normale atmosfæriske gasser såsom kuldioxid (CO2), nitrogen (N2) og oxygen (O2). Mikrobiologisk vækst kan også hæmmes ved hjælp af andre gasser såsom lattergas (N2O), argon (Ar) og hydrogen (H2). Disse gasser kan tilføres enkeltvis eller blandet i specifikke forhold.
For eksempel er CO2 mest effektiv til hæmning af mikroorganismer (såsom mug og andre almindelige aerobe bakterier). Det gør den ved at opløses ind i madens væske- og fedtfase, hvorved pH-værdien reduceres. Den penetrerer også biologiske membraner, hvilket forårsager ændringer af permeabiliteten og funktionen. Som inert gas anvendes nitrogen primært til at forebygge oxidering ved at erstatte oxygen i pakningen. Takket være sin lave opløselighed i vand hjælper nitrogen også med at forhindre at pakken kollapser, ved at opretholde den indvendige volumen.
I de fleste pakker med fødevarer skal oxygenniveauet være så lavt som muligt, men kød er en undtagelse. Her hjælper oxygen nemlig med at bevare den oxiderede form af myoglobin, som giver kødet dets røde farve. Det gør det også muligt for frugter og grønsager at ånde.
Skræddersyede pakker
Vi leverer en række MAPAX-løsninger som er tilpasset behovene i de følgende brancher:
Klik her for at se en større version af billedet nedenfor