Dan Cake, den største producent af skærekager og roulader i Skandinavien, stod over for en vigtig beslutning i forbindelse med en mulig udvidelse af deres aktiviteter til markedet for frosne premium produkter. En forudsætning for frysning af virksomhedens premium kager var bevarelse af produktkvalitet. Endvidere skulle også denne del af produktionen fremtidssikres og på sigt kunne imødekomme høje produktionsvoluminer. Dan Cake krævede relativt lave investeringsomkostninger – samt at premium produkter blev testet, resultater godkendt og fryseren installeret og klar til brug inden for meget kort tid.
Fokus på produktkvalitet med kryogenfrysning.
En hovedregel er, at jo hurtigere indfrysning, desto bedre resultat. Med kryogenfrysning - i modsætning til mekanisk frysning – bevares fødevarens tekstur, smag og udseende, herunder også fugtindhold og næringsværdi.
For Dan Cake er produktkvalitet altafgørende: "Vi søger konstant at optimere og forbedre vores kvalitet. Vi benchmarker vores premium produkter mod bagerens kager - intet mindre," siger Harald Kjærgaard, salgs- og marketing direktør hos Dan Cake. "Ved hjælp af de bedste råvarer og brug af udelukkende naturlige farve- og smagsstoffer er produktets kvalitet i højsædet; det er vigtigt for os, at forbrugeren altid får en god oplevelse med Dan Cake’s produkter.”
Prisbelønnet CRYOLINE® XF til optimering af fødevareproduktion og produktivitet hos Dan Cake.
Efter succesfuld test af fryseprocessen og kvaliteten af de frosne produkter, besluttede Dan Cake at indgå kontrakt med Linde og implementere den helt nye spiralfryser i deres produktion. CRYOLINE ®XF, som har modtaget den prestigefyldte Innovation Award på CFIA Food Fair i Frankrig, er spiralfryseren, der er beregnet til store produktionskapaciteter - fra 2.000 til 10.000 kg. pr. time. Patenteret CRYOLINE ® XF teknologi sikrer, at indfrysningen sker med den dobbelte hastighed sammenlignet med eksisterende kryogene spiralfrysere. Ydermere optager denne fryser mindre plads - kun 5 x 8 meter - har en højere produktionskapacitet og en højere effektivitet end eksisterende kryogenspiralfrysere.
Maksimal frysekapacitet på minimal plads
”CRYOLINE ® XF fryserens kapacitet leverer signifikant mere produkt pr. time og kræver en tredjedel mindre plads end eksisterende kryogenfrysere. Sammenlignet med traditionelle ammoniakfrysere er fordelene endnu større med hensyn til kapacitet i relation til plads", forklarer Flemming Kay, markedschef for Food i Linde i Danmark. "I dag er Dan Cake godt rustet vedrørende øgede produktionsvoluminer, idet deres nye fryser er i stand til at fryse mere end dobbelt så meget som deres ovne og produktionslinier på nuværende tidspunkt kan producere,” siger Flemming Kay.
Fra ordre til produktion på kort tid
Dan Cake valgte kryogenteknologien baseret på flydende nitrogen, da dette giver langt den bedste produktkvalitet sammenlignet med en mekanisk fryser. Fryseren repræsenterede samtidig en relativ lav investeringsomkostning og kunne leveres, samles og installeres på et minimum af tid: fra ordre gik der blot 1,5 måned før fryseren var klar til produktion.
"Vi havde brug for at få en fryseløsning i stand i løbet af meget kort tid – og fryseren klar til produktion,” siger Per Bertram, Food Technology and Maintenance hos Dan Cake. "Jeg var en smule skeptisk om det ville lykkes for os, men vi klarede det inden for tidsrammen. Fra det tidspunkt fryseren blev leveret - praktisk taget samlet i et stykke - og placeret i vores produktionshal, varede det mindre end 12 timer, før fryseren var klar til test."
Mindre og lettere rengøring øger produktiviteten
Flemming Kay fra Linde fortæller: "Sammenlignet med koldluft-frysning er nitrogen fryseren signifikant mindre, ingen afrimning, 100% drift hele tiden, lettere rengøring og ikke mindst sker skalfrysning og indfrysning på den ønskede måde.”
Dan Cake i Danmark var de første i verden til at implementere AGA-Lindes nylancerede CRYOLINE ® XF fryser. Dette giver Dan Cake mulighed for i fremtiden at udvikle flere premium produkter, som kræver delikat produktionsteknologi og håndtering, herunder kager med pynt som creme eller glasur med drys af fx revet kokos eller nødder.
Om Dan Cake
Den danske virksomhed Dan Cake er den største producent af skærekager, roulader og muffins i Skandinavien. Sortimentet dækker bredt og består af mange spændende varianter, som bliver solgt såvel i Skandinavien som i resten af verden. For mere information, se www.dancake.dk .