Carelian Caviar startede deres drift i 2006 i Varkaus i Finland som den eneste kaviarproducent i Skandinavien og verdens nordligste producent af det såkaldte "sorte guld". Det er en lang, besværlig proces at producere kaviar, fordi fisken ikke begynder at producere kaviar, før den når fuld modenhed i en alder på fem til syv år - og det første parti kaviar kunne derfor først høstes i 2011.
Kaviar er en af de dyreste fødevarer, der findes. Hver stør producerer omkring et til to kilo kaviar, som er prissat til mellem 5.000 og 15.000 kr pr. kilo på forbrugermarkedet afhængigt af kvaliteten.
Mens alle disse parametre er afgørende på hver sin måde, er den mest kritiske faktor til at holde fisken i live den flydende oxygen, som er blevet leveret til Carelian Caviar af Linde (tidligere AGA) næsten siden allerførste dag.
"Ilt er livsnerven i vores system, uden ilt er vores produktion umulig", siger Carelian Caviars Production Manager, Jani Rantula, der forklarer, at fordi vandet genanvendes gennem de 50 forskellige tanke, skal der konstant tilføjes ilt.
”Iltniveauet er afgørende. Hvis det bliver for lavt, og faktisk også hvis det bliver for højt, kan det have en skadelig indvirkning på fiskens vækst," tilføjer han.
Hos Carelian Caviar overvåges iltniveauet i reservoiret konstant ved hjælp af Linde (tidligere AGA)’s ACCURA-gasstyringsservice. Desuden garanterer Linde (tidligere AGA)’s automatiske gasforsyningstjeneste, SECCURA, den uafbrudte forsyning af den altafgørende ilt. Da Carelian Caviars facilitet for nylig blev udvidet, blev Linde (tidligere AGA) også ansvarlig for planlægning og montering af de nye iltledninger.
”Vi valgte Linde (tidligere AGA) som vores leverandør, fordi vi vidste, at det var en pålidelig partner, og at vi kunne stole på, at de leverer på det rigtige tidspunkt og på det rigtige sted. En anden vigtig faktor er iltens høje kvalitet,” siger Rantula.
Carelian Caviar-fiskefarmene er baseret på et såkaldt Recirculation Aquaculture System (RAS), hvilket betyder, at det samme vand konstant bliver gencirkuleret og renset med filtre.
”Vores RAS-system er bygget for at sikre, at selv om al vores teknologi skulle gå ned, så ville vi stadig få ilt til akvariet - selv uden strøm. Det giver os ekstra fred at vide, at Linde (tidligere AGA)’s flydende oxygen-system ville være i stand til at holde vores fisk i live i tilfælde af en nødsituation,” konkluderer Jani Rantula.
Fakta: Linde (tidligere AGA)’s innovationscenter for akvakultur og vandbehandling
Linde (tidligere AGA) åbnede sin akvakultur forsknings- og udviklingsfacilitet, Innovation Center for Aquaculture and Water Treatment, i Ålesund, Norge i september 2012. Linde (tidligere AGA) er en førende leverandør til det voksende globale akvakulturmarked med sine unikke teknologier, løsninger, innovative koncepter og viden. Linde (tidligere AGA) er også det eneste gasselskab, der kan tilbyde den avancerede ekspertise, der har gjort det muligt for virksomheden at etablere sig som teknologileder inden for dette område.