På havnen i Lemvig ligger fiskefabrikken Jeka & Cimbric Fish. Virksomheden blev etableret i 1985 med udgangspunkt i eksport af i saltede torsk til sydeuropa, hvilket stadig udgør den største del af virksomhedens aktiviteter.
Nem og billig opstart - kombineret med effektivitetsforbedringer
I fiskeindustrien i Danmark var Jeka én af pioneerne inden for nitrogenfrysning – også kaldet kryogenfrysning, dvs. frysing med flydende nitrogen. Da produktionen var voksende, installeredes allerede i 1997 den første inline nitrogenfryser. At valget faldt på den kryogene, frem for konventionelle ”koldluft” teknologi skyldtes ikke mindst, at det var nemt at komme i gang. ”Alt du behøver er reelt et fundament og nogle rør,” fortæller Flemming Kay, som er markedschef for området levnedsmiddelgasser hos Linde (tidligere AGA). ”Så det var kombinationen af en nem og billig opstart, og ikke mindst, at man ved brug af indfrysning med nitrogen kunne spare et led i processen, nemlig frysningen efter glasseringen af de saltede torskefiletter.”
Ny nitrogenfryser til ”hjemmelavede” fiskefrikadeller
I 2013 var der bud efter endnu en nitrogenfryser fra Linde. Jeka’s vision var produktion af fiskefrikadeller, som kun vores mor kunne lave dem. ”Vi har jo råvaren. Vi bruger kun det fineste af torsken til henholdsvis ”torskemørbrad” og torskefiletter, som vi bl.a. afsætter til detailhandelen. Det gode fiskekød, som vi fratrimmer, det saltede vi før og solgte til Spanien og Italien, som brugte det til fiskepies og deres fiskefrikadeller dernede. Vi fik ikke en høj pris for fisken, så vi overvejede, hvordan vi selv kunne bruge det,” forklarer Gudmunddur Gudmundsson, produktionschef hos Jeka Fish.
Det er øjnene, der køber
Der er altid spændende udviklingsprojekter, og nye produkter i pipelinen hos Jeka Fish. Fiskefabrikken har indgået aftaler med en udvikler samt med en kok, som assisterer virksomheden i udvikling af de bedste smags- og sanseoplevelser.
”Det skal smage godt. Det skal føles godt, dvs. teksturen skal være i orden. Og det skal se godt ud. For hvad køber folk med? Man køber med øjnene,” siger Gudmunddur Gudmundsson.
Efter æltningen formes fiskefrikadellerne med en ske og lægges på den specialudviklede pandesteger.
Fiskefrikadellefrysning med flydende nitrogen bevarer kvaliteten
Dengang Jeka afventede den nitrogenfryser nr. to fra Linde så virksomheden sig nødsaget til at køre den første testproduktion af fiskefrikadeller til en tysk kunde. Jeka benyttede i dette tilfælde en traditionel pladefryser til såvel nedkøling som indfrysning.
”Tyskerne sagde OK for prøveprodukterne, som dog havde friske grøntsager i farsen. Den fremtidige produktion ville delvist blive baseret på ekstrakter. Og i den fremtidige produktion ville køle- og frysemetoden erstattes af inline nitrogenkøling og –frysning,” fortæller produktionschefen og fortsætter: ”Tyskernes respons efter modtagelse af de første produktserier var meget positivt. De fortalte, at de for første gang oplevede at have fået en vare, der rent faktisk var bedre end prøverne.”
Forklaringen skal i henhold til Jeka findes i, at ekstrakter intensiverer smagen, mens kvaliteten af fiskefrikadellen øges ved den kryogene køle- og fryseteknologi. Flemming Kay fra AGA forklarer: ”Grunden til, at teksturen er bedre, når frikadellen har været igennem en nitrogenfryser frem for en traditionel koldluftsfryser er, at den hurtige nedkøling med nitrogen tillader produktet at bevare sin oprindelige mængde væske i frikadellen - og derved bibeholde sin kvalitet.”
I henhold til Jeka & Cimbric Fish forbedrer den kryogene fryseteknologi kvaliteten, og forøger samtidig holdbarheden markant. ”Det har vi lavet test på,” siger produktionschef Gudmunddur Gudmundsson. ”Frikadellerne kunne holde 4 uger, da vi benyttede den almindelige pladefryser – nu kan vi sagtens få holdbarheden op på 5-6 uger.” Nitrogenfryseren gør samtidig en stor forskel for produktsvindet, som i henhold til Gudmunddur nu næsten er lig nul. ”Vi har skam vejet frikadellerne før og efter indfrysning, og ikke fundet vægttab af betydning ved nitrogenfryseren. Vægttabet ved pladefryseren lå på omkring 5%.”
Det er tydeligt, at produktionschefen fra Jeka er tilfreds og stolt af deres produkt. ”Af og til køber nogle grossister vores fiskefrikadeller, for så at pakke dem om fx i forbindelse med et tilbud i et supermarked. Men jeg kan stadig kende vores egne fiskefrikadeller,” slutter Gudmunddur Gudmundsson med et lille smil.
Produktionskoordinator Ole Stigaard fra Jeka og markedschef hos Linde, Flemming Kay prøvesmager fiskefrikadellerne, frisk fra pande.
Jeka Fish er en af de største producenter af vådsaltet torsk i Europa. Torskefiletterne håndtrimmes for at sikre den bedste kvalitet. Læs mere på www.jekafish.com