“Jeg kunne godt tænke mig at få andre materialer med ind i designarbejdet, og derfor vil jeg gerne lære mere om materialer som plastic, glas, træ og jern. Det vil også give mig flere ben at stå på,” forklarer hun.
I guldsmedefaget bruger man mange forskellige slags værktøj, som er baseret på traditionelle håndværksteknikker, såsom at save, file, lodde og smede. På arbejdsbordene ligger bl.a. et utal af forskellige typer tænger, file, sandpapir og loddespidser. Metallet formes ved hjælp af processer som glødning (opvarmning af metal) og lodning, så det er nødvendigt at kunne håndtere både brændere og loddepistoler. Til opvarmningen benyttes luftarterne ilt og propan, som ledes hen til hvert arbejdsbord gennem et rørsystem. Det er klart, at kombinationen af høje temperaturer og brugen af gasser gør det nødvendigt, at eleverne tilegner sig tilstrækkelig viden om gasserne til at kunne varetage sikkerheden på forsvarlig vis. Der er med andre ord meget at lære, og det er absolut en fordel, hvis man har fulgt godt med i kemitimerne.
Der er meget pillearbejde forbundet med at lave smykker, så man skal have gode øjne. Det er ikke lige let at se alle detaljer med det blotte øje, så forstørrelsesglas er et obligatorisk redskab. Det er også en fordel at have en god koncentrationsevne, for det kan hurtigt gå galt, hvis man ikke er opmærksom.
“Man skal holde godt øje med flammen, når man varmer metallet op. Gult guld kan f.eks. krympe, når man arbejder med det,” fortæller Anniken og fortsætter: “En anden udfordring kan være, når man skal lodde flere steder på samme genstand. Så kan slagloddet hurtigt æde sig ind i metallet og forårsage sprækker og huller.”